Petar Gojković

Autor

Петар Гојковић, рођен у Београду где је и похађао основну и средњу школу Славенски а затим је био на студијама у Београду и Новом Саду где је дипломирао на одсеку за кларинет и соло певање.Мастер академске студије-студије другог степена завршио је на Факултету организационих наука у Београду – студијски програм МЕНАЏМЕНТ(ДРУШТВЕНО ХУМАНИСТИЧКЕ НАУКЕ) и стекао је звање МАСТЕР МЕНАЏЕРА.
Професорским радом бави се са великим успехом од 1975 године.На такмичењима широм Европе (Шпанија, Немачка, Белгиоја, Швајцарска) као солиста кларинетиста и певач, добитник је многих признања и награда.Са својим ђацима и студентима, добија две посебне похвале за изузетан рад у просвети.Деведесетих година пише план и програм за прву естрадну и џез средњу школу на територији Југославије.На светском такмичењу у Севиљи осваја другу награду након које је добио право да одржи предавања о Балканској музици и самим тим нострификацију дипломе у Шпанији.
Овај врсни уметник, своје искуство градио је као инструменталиста и певач у симфонијском и џез ревиском -оркестру Радио Телевизије Београд.Био је вокално инструментални солиста на кларинету у многим музичким групама у чијем оснивању је учествовао до краја деведесетих година( Арсантика,Глас неба,Квартет Петра Гојковића,групе Наракорд,Весели Београђани,Како ко и Свилен конац).Отворио је дувачке одсеке широм Србије и бивше Југославије.Добитник је посебног признања за изузетан професорски рад од министарства просвете Србије .
После више година педагошког рада у Србији, који је пратила и професионална музичка каријера, од 2000. године живи и ради у Паризу. Један је од оснивача школског центра „Јелена Анжујска“ у Паризу, у којој ради као професор кларинета и соло певања. Предаје балкански етно-џез, музику свих народа са Балкана (Србија, Македонија, Бугарска, Румунија, Хрватска). Такође, држи семинаре на тему етно-балканског звука(конзерваториј Хектор Берлиоз) и у многим регионима широм Француске.
Године 2003. основао је квартет „Етно-балкан БАЛКАН ОМНИБУС“, који негује етно џез обраде најлепших песама Србије и Балкана. Учествује на низу фестивала и концерата у Француској, Швајцарској, Немачкој, Белгији, Шветској, Аустрији и Аустралији .
Са групом „БАЛКАН ОМАНИБУС”, чији је оснивач, наступа окупљајући врхунске инструменталисте, који су чувари изворног звука Балкана и Србије(Бора Дугић,Владимир Маричић,Немања Радуловић,Биља Крстић ).Задњих десет година један је од чланова интернационалне Француско-Балканске групе „ЛУ ЛУ ЂИН“ .

 

Group-73.png

Petar Gojković

Активни је члан Скупштине дијаспоре Срба Француске – Париски регион у којој је председник Одбора за културу. Био је и специјални известилац за културу у Скупштини за дијаспору Срба у свету.
Велико искуство у организационом раду на културно-уметничком пољу у Француској заокружио је и мастер студијама на Факултету организационих наука у Београду, звањем магистра маркетинга у култури.Добитник је специјалног признања ЗЛАТНА ЗНАЧКА од министарства дијаспоре и просвете за изузетан допринос у очувању културе Србије у свету.Добитник је специјалног признања за помоћ Хиландару и посебно за организацију хуманитарне помоћи и донаторске вечере у Паризу .
Додељено му је специјално признања САВЕЗА СРБА ФРАНЦУСКЕ за организацију 762 манифестације у последњих двадесет година рада .Оснивач је нај престижније манифестације „ДАНИ СРБИЈЕ И СРПСКЕ КУЛТУРЕ“ у Паризу и „ДАНИ СВЕТОСАВЉА“ у оквиру које је јединствен СВЕТОСАВСКИ БАЛ на Сени. У задњих пар година покренуо је нову манифестацију „КАРАВАН КУЛТУРЕ“ која има за циљ повезивање наших удружења широм света где год да су .
Као творац идеје, главни координатор свих програма и неуморни реализатор, у последњих двадесет две године од када је у Паризу Петар Гојковић несебично улаже своје искуство и знање за културне манифестације:
ДАНИ СРБИЈЕ И СРПСКЕ КУЛТУРЕ, ДАНИ СВЕТОСАВЉА, ДАНИ СРПСКОГ ИСТОРИЈСКОГ ФИЛМА,САБОР КЊИЖЕВНИКА,ИЗДАВАЧА И ТУРИСТИЧКИХ МОТИВА, ДАНИ ЕТНО ЏЕЗ-МУЗИКЕ БАЛКАНА,КАРАВАН КУЛТУРЕ .
Нераскидива веза са родном Србијом буди потребу за стварањем хуманих,друштвених,уметничких мостова који су дело и опредељење овог уметника кроз удружење МОНДО КУЛТ-СИНГИ АРТ .

Novel, Fiction

Petar Gojković

5/5