КАРАВАН КУЛТУРЕ оd 12 dо 28 јуна

“САВЕЗ СРБА ФРАНЦУСКЕ”

“ Синги арт – МОНДО КУЛТ “

 

                                                 организују

Деветнаесту културно-привредну манифестацију

ДАНИ СРбИЈЕ И СРПСКЕ КУЛТУРЕ У ПАРИЗУ

Од 18 . јуна – 20. јула 2021. године

У Паризу ће бити представљени бројни културни догађаји из Србије и расејања

а у оквиру манифестације

КАРАВАН КУЛТУРЕ од 12 до 28 јуна

Културни догађаји из Србије и расејања по државама где год да су наши у свету

Словенија,Аустрија,Немачка,Италија,Француска,Швајцарска

 

О манифестацији:

Манифестација ДАНИ СРБИЈЕ И СРПСКЕ КУЛТУРЕ У ПАРИЗУ одржава се традиционално већ 18 година у јуну, месецу у којем се 21. јун прославља као СВЕТСКИ ДАН МУЗИКЕ и јули месец када се манифестација презентује у неколико Париских општина .

Присуство великог броја Француза и Срба на овој манифестацији у Француској потврдило је потребу да се уобичајени културни програм ове године прошири на презентацију познатих српских брендова и организацију привредног форума.

Презентација српске привреде,стваралаштва и инвестиционог потенцијала у оквиру Дана Србије у Паризу саставни је део читаве манифестације. У организацију овог догађаја укључени су САВЕЗ СРБА ФРАНЦУСКЕ,цркве Свети Сава и Света Петка, Асоцијација СИНГИ АРТ као и школски допунски центри.

Жеља нам је да на близак и непосредан начин Парижанима представимо нашу понуду, да их анимирамо за нове контакте и партнерство. Богат интерактивни програм обухвата презентације излагача на сцени, дегустацију наших производа, хране и пића, изложбу рукотворина, туристичких дестинација уз непосредне сусрете и пословне састанке.

Из културног сегмента српске баштине, одржаће се изложбе, модне ревије, позоришне представе и предавања у Резиденцији амбасадора у Паризу, у сали УНЕСКА у Паризу, у свечаној сали цркве СВЕТИ САВА НА СИМПЛОНУ, Општини Епон,Сурен, Пјерфит и у КУЛТУРНОМ ЦЕНТРУ СРБИЈЕ у Паризу.

 Циљ нам је да Парижанима пружимо могућност да чују српску музику, виде и осете Србију кроз изложбу фотографија, експоната и пројекцију филмова  који на репрезентативни начин осликавају историју, културу, туризам и економију савремене Србије..

Оваквом манифестациом повезујемо све институције, организаије и удружења заинтересована за развој билатералне сарадње и успостављање привредно-културног моста.

Манифестацију посети више хиљада људи који живе и раде у Паризу, као и Срби из осталих европских земаља у којима живи наша дијаспора.

12 до 28 јуна – КАРАВАН КУЛТУРЕ – у оквиру постојеће манифестације

Караван културе се концепцијски потпуно уклапа у програм који је предвиђен у оквиру ДАНА КУЛТУРЕ У ПАРИЗУ .По први пут укључујемо наше људе у расејњу где год да се налазе а овом приликом : САВЕЗ СРБА СЛОВЕНИЈЕ(Лендава,Марибор,Љубљана),САВЕЗ СРБА АУСТРИЈЕ(Беч и Линц),УД. Седмица и удружење ПРОСВЈЕТА(Штудгарт,Франкфурт),САВЕЗ СРБА ФРАНЦУСКЕ(Париз и Ница),САВЕЗ СРБА ШВАЈЦАРСКЕ(Женева и Цирих).САВЕЗ СРБА ИТАЛИЈЕ(Трст) .

У нашем караванском програму учествовале би институције,мали привредници и уметници свих категорија .Током путовања прикључили би нам се и учесници из удружења који су такође заинтересовани да се србија максимално прикаже на најбољи начин.

 

18 јуна СВЕЧАНО ОТВАРАЊЕ МАНИФЕСТАЦИЈЕ У РЕЗИДЕНЦИЈИ-ДАНИ СРБИЈЕ И СРПСКЕ КУЛТУРЕ У ПАРИЗУ

Концерт Народног оркестра РТС-а са солистима .Представљање програма са гостима из матице и срба из расејања.Изложба ДВАДЕСЕТ ГОДИНА школског центра Јелена Анжујска и САВЕЗА СРБА ФРАНЦУСКЕ .Изложба рукотворина и туристичких дестинација .

19 и 20 јуна предвиђено је одржавање позоришних представа у извођење трупе из Грачанице и ћирилична радионица “ПОЕСТЕТИКА” .

21 јуна Концерт Проф.Милана Милошевића-Канада,Милутина Павловића-Швајцарска и Вука Божиновића-Кина.Целодневни концерт испред КУЛТУРНОГ ЦЕНТРА СРБИЈЕ .Кудови из Париза.Солисти ПЕВАЧИ И ИНСТРУМЕНТАЛИСТИ и ансамбл ГЛЕДАНИЦЕ .

Модна етно ревија

Туристичка презентација СРПСКИХ БАЊА .

22 или 23 обележавање ВИДОВДАНА у свечаној сали РЕГИОН ИЛ ДЕ ФРАНС

25 јуна до 01 јула – ОТВАРАЊЕ ИЗЛОЖБЕ >НАШИ ВЕЛИКАНИ< Милутин Миланковић и Мика Алас -општина СУРЕН и свечана сала цркве СВЕТИ САВА

25,26,27 јуна гостовање у Ници  – УМЕТНИМКИ ПРОГРАМ-концерт КУД-ова из Париза и презентација рукотворина и туризма са солистима Радио телевизије Србије .

Том приликом биће одржан САБОР ДЕЧИЈЕГ ПЕСНИШТВА – Учествују деца из шест оделења Српских допунских школа из целе Француске и неколико школа из матице (калиграфске радионице и такмичења).

28 јуни –СВЕЧАНА САЛА -ПАРИЗ ПЕТНАЕСТ –  УМЕТНИЧКИ ПРОГРАМ

ПРОГРАМ

Песме и пролог на ФРАНЦУСЛОМ И СРПСКОМ ЈЕЗИКУ-ДВОЈЕЗИЧНО

Француска солисткиња-Кристел Гали

Солисткиња опере >Карлс руе< Ана Стојнић

Пијаниста-проф.Владимир Стојнић

ОРКЕСТАР >КВАРТЕТ ЋИРИЛИЦА< и глумаци Јасмина Стојиљковић,Дејан Цицмиловић, Раша Буквић и Марија Бергам

Документарни филм ВРЕМЕПЛОВ посвећен Краљу Петру поводом обележљвања сто година од његове смрти .

Постоји реална могућност да се  обави директан тв пренос

29 јуна од 10 до 12ч.-ПРВО ЈАВНО СНИМАЊЕ – ПРОДУКЦИЈА РТС-а по могућности обавила би се у СВЕЧАНОЈ САЛИ ОПШТИНЕ СУРЕН и галерији АРТ КАД.Предвиђено је да се одрже два концерта .

Обезбедили би учешће наших еминентних уметника из Србије ,наше дипломатије и Паријских званичника ( око свега би се накнадно договорили )

29 јуна-Концерт-фестивал фолклора и традицоналне мелодије у општини ПЈЕРФИТ

30 јуна и 01 јула- ПЕСНИЦИ ДИЈАСПОРЕ (представници десетак ЕВРОПСКИХ држава)-> – МИНИ КОНГРЕС – НАШИ У РАСЕЈАЊУ——црква СВЕТИ САВА

Од 1 до 8 јула – Предавање,презентација књиге и изложба о великану – Мики Аласу

5 јули- МАСТЕР о Српској мелодици,хармонији и орнаментици у СРПСКОЈ МУЗИЦИ

ПРЕДАВАЊЕ ДР.Димитрије Големовић – концерт ТРАДИЦИОНАЛНЕ ВОКАЛНЕ МУЗИКЕ

6 јули- ПРОЈЕКЦИЈА ДОКУМЕНТАРНОГ ФИЛМА „КОРДУН ЗЕМЉА БЕЗ ЉУДИ

7 и 8 јули- ЧЕТВРТИ ФЕСТИВАЛ ДОКУМЕНТАРНО ИСТОРИЈСКОГ ФИЛМА

1914-1918 – ВЕЛИКИ РАТ

Од 10 до 20  јула – Отварање скупне изложбе три уметника

Галерија општине СУРЕН-АРКАД

АКВАРЕЛИ – Милан Станков ,Сузана Костић и Јармила Вешовић